Muhallebili Un Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 125 gram tereyağı (veya 1 çay bardağı sıvı yağ)
- 1 paket vanilya
- İsteğe bağlı: dövülmüş ceviz, fındık veya tarçın
Muhallebi İçin Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
1. Muhallebi Hazırlığı:
- Bir tencereye süt, şeker, un ve nişastayı alın. Çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin (kaynamaya başladıktan sonra 5-7 dakika).
- Son olarak vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın, ocaktan alın. Üzerine streç film temas edecek şekilde kapatıp soğumaya bırakın.
2. Un Helvası Yapımı:
- Geniş bir tavaya unu alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Unun rengi hafif pembemsi bir ton alana ve kokusu çıkana kadar (yaklaşık 10-15 dakika) kavurma işlemine devam edin.
- Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynatın.
- Kavrulan unun üzerine yavaş yavaş kaynayan sütlü karışımı ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
- Helva, tereyağını çekip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 5-7 dakika).
- Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
3. Servis:
- Soğuyan muhallebiyi bir kez daha çırpın.
- Servis kaselerine önce un helvasını, üzerine muhallebiyi paylaştırın.
- İsteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz, fındık veya tarçın serperek servis yapın.
Not: Muhallebi ve helvayı ayrı ayrı soğuttuktan sonra birleştirmek daha iyi sonuç verir. Afiyet olsun!
|