Muhallebili ayva tatlısı nasıl yapılır? tarifini paylaşır mısın?

Geleneksel tatlılarımızın en sevilenlerinden ayva tatlısı, bu kez muhallebi ile buluşuyor. Yumuşacık ayvaların üzerini kaplayan kremalı muhallebi, antep fıstığı ve tarçınla tamamlanıyor. Hem göze hem damağa hitap eden bu nefis tatlı, özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday.

21 Kasım 2025

Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):


  • 2 adet orta boy ayva
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil

Muhallebisi İçin:


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin:

  • Dövülmüş antep fıstığı veya ceviz
  • Toz tarçın

Yapılışı:

Ayvaların Hazırlanması:

  • Ayvaları güzelce yıkayın, kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin
  • Çekirdeklerini özenle çıkarın (çekirdekleri atmayın, şerbet yapımında kullanacağız)
  • Ayvaları limonlu suda bekletin ki kararmasın

Şerbetin Hazırlanması:

  • Bir tencereye su, şeker, çubuk tarçın, karanfil ve ayva çekirdeklerini ekleyin
  • Kaynamaya başlayınca ayvaları tencerenin içine dizin
  • Kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 45-60 dakika) pişirin
  • Pişen ayvaları ocaktan alıp soğumaya bırakın

Muhallebinin Yapılışı:

  • Bir tencereye süt, şeker, un ve nişastayı ekleyin
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin
  • Kaynamaya başlayınca 5-6 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin
  • Ocaktan almadan önce vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın

Servis:

  • Soğuyan ayvaları servis kaselerine yerleştirin
  • Üzerine sıcak muhallebiyi dökün
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat dinlendirin
  • Servis yapmadan önce üzerini antep fıstığı ve toz tarçın ile süsleyin

Püf Noktaları:

  • Ayvaların kararmaması için limonlu suda bekletin
  • Muhallebiyi sürekli karıştırarak pişirin ki topaklanmasın
  • Ayva çekirdekleri şerbete doğal kıvam ve renk verir
  • Tatlıyı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirin ki lezzeti yerine gelsin

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Kadayıflı Muhallebi
Kadayıflı Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Editörün Seçtiği
Vanilyalı Muhallebi
Vanilyalı Muhallebi
Etimek Tatlısı
Etimek Tatlısı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Su Muhallebisi
Su Muhallebisi
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Sakızlı Muhallebi
Sakızlı Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Muhallebi Tarifi
Muhallebi Tarifi
;