Muhallebili ayva tatlısı nasıl yapılır, tarifini öğrenebilir miyim?
Geleneksel tatlılarımızın en sevilenlerinden muhallebili ayva tatlısı, hem göz alıcı görüntüsü hem de enfes lezzetiyle sofraları şenlendiriyor. Yumuşacık ayvaların tarçın ve karanfilin aromasıyla buluştuğu, üzerini kaplayan kremalı muhallebinin lezzetle tamamlandığı bu tarif, özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday.
Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet orta boy ayva
- 2 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 adet çubuk tarçın
- 3-4 adet karanfil
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri İçin:
- Dövülmüş antep fıstığı veya ceviz
Yapılışı:
- Ayvaları iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın
- Bir tencereye su, şeker, tarçın ve karanfili ekleyip kaynatın
- Şerbet kaynayınca ayvaları içine yerleştirin ve kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
- Ayvalar yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın
Muhallebi Hazırlanışı:
- Bir tencerede süt, şeker, un ve nişastayı çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar karıştırın
- Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin
- Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin
- Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın
Servis:
- Soğuyan ayvaları servis kaselerine yerleştirin
- Üzerine sıcak muhallebiyi dökün
- Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat dinlendirin
- Servis yapmadan önce üzerini antep fıstığı veya cevizle süsleyin
Not:
- Ayvaların kararmaması için soyduktan sonra limonlu suda bekletebilirsiniz
- Muhallebiyi daha koyu kıvamlı seviyorsanız un miktarını biraz artırabilirsiniz
- Şerbetin kıvamını kontrol ederek ayvaların tamamen yumuşamasını sağlayın
|