Kabak Tatlısı Muhallebili Tarifi
Malzemeler:
- 1 orta boy kabak (tercihen bal kabağı)
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı su
- 1 çubuk tarçın
- 2-3 karanfil (isteğe bağlı)
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri İçin:
- Dövülmüş ceviz veya fındık
- Toz antep fıstığı
Yapılışı:
Kabak Tatlısı Hazırlanışı:
- Kabakları yıkayıp, kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde doğrayın.
- Geniş bir tencereye kabakları yerleştirin, üzerine şekeri ekleyin.
- 1 çay bardağı suyu ve tarçın çubuğunu ilave edip, kapağını kapatın.
- Kısık ateşte kabaklar yumuşayıp şerbetini çekene kadar pişirin (yaklaşık 30-40 dakika).
- Pişen kabakları ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Muhallebi Hazırlanışı:
- Bir tencereye süt, şeker, un ve nişastayı ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Tencereyi ocağa alıp, sürekli karıştırarak muhallebi kıvam alana kadar pişirin.
- Kaynamaya başlayınca 5-6 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Ocaktan almadan önce vanilin ve tereyağını ekleyip karıştırın.
- Muhallebiyi ocaktan alıp, ılımaya bırakın.
Servis:
- Soğuyan kabak tatlısını bir servis tabağına veya kuplara yerleştirin.
- Üzerine ılık muhallebiyi dökün, düzeltin.
- Buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce üzerini dövülmüş ceviz, fındık veya antep fıstığı ile süsleyin.
Püf Noktaları:
- Kabakları çok ince doğramamaya dikkat edin, yoksa dağılabilir.
- Muhallebiyi sürekli karıştırarak pişirin, topaklanmamasına özen gösterin.
- Kabak tatlısını ve muhallebiyi iyice soğuttuktan sonra birleştirin.
- Dinlendirme süresi tatlıların kıvamı için önemlidir, en az 2 saat buzdolabında bekletin.
Not: Bu tarifle hem geleneksel kabak tatlısının hem de muhallebinin enfes birleşimini tadacaksınız. Afiyet olsun!
|